Het slimme lagensysteem

  • Geplaatst op
Het slimme lagensysteem

Iedereen die buiten sport of recreëert weet dat het in de winter belangrijk is om zo lang mogelijk warm en droog te blijven. Krijg je het snel koud of word je nat dan bederft dat snel je motivatie en prestaties. Het slimme kleding lagensysteem zorgt ervoor dat je langer droger, warmer en comfortabeler buiten kunt sporten of recreëren.

Ontdek het slimme kleden

Inmiddels is het winter en wachten wij met smart op een beetje kou van betekenis. Een witte wereld en een laag ijs doet ons hart sneller kloppen en dan willen we ook graag buiten actief en sportief bezig blijven. Met of zonder winter doe je er slim aan om je goed te kleden voor je sportieve inspanning buiten. En ga je binnenkort op wintersport? Dan is het helemaal verstandig om een aantal slimme kledingregels in acht te nemen. Lees door en ontdek de beste manier van slim & sportief kleden in de winter.

Vocht en wind hebben invloed op je prestaties 

Iedereen die in het najaar en winter buiten sport of recreëert weet dat het snel koud krijgen door vocht of wind direct invloed heeft op je prestaties en motivatie.  Vroeger droegen we veel kleding van katoen en wol om warm te blijven. Gelukkig weten we tegenwoordig dat het slimmer kan! Met name de laatste jaren wordt voor sport- en outdoorkleding gebruik gemaakt van revolutionaire vezels of een mix daarvan met natuurlijke vezels. Het grote voordeel van de huidige sport- en outdoorkleding is dat transpiratievocht sneller wordt afgevoerd. Daardoor blijf je droger en dus warmer.

Het lagensysteem: hoe werkt het?

Naast de (r)evolutie van de gebruikte materialen en vezels in sport- en outdoorkleding wordt er tegenwoordig goed nagedacht over hoe je bepaalde kleding en materialen het beste kan gebruiken en in welk seizoen. Zo zijn er bijvoorbeeld sport- en outdoorkledingmerken die slimme onderkleding produceren voor elk seizoen en weersomstandigheid.

We spreken de laatste jaren veel over het kleding lagensysteem, waarbij het niet gaat over de hoeveelheid lagen die je aan hebt, maar over de volgorde en de functie. Hoe werkt het?

Het lagenprincipe werkt eigenlijk vrij simpel; je trekt doordacht laag over laag aan naar gelang de weersomstandigheden.

  1. Je begint altijd met de basis of ‘baselayer’; dicht op je huid draag je een (thermo) shirt van synthetische vezels of een mix van synthetisch met wol. Deze laag zorgt voor het transport van het transpiratievocht. Het houdt de huid droog en je blijft dus langer warm.
  2. Daaroverheen gaat de middenlaag of ‘midlayer’. Deze laag zorgt voor de warmte-isolatie, maar ventileert of ademt ook  goed. Je houdt dus je warmte langer vast. Vaak is dit een fleece (trui of vest) gemaakt van 100% synthetische vezel (Polyester of een mix).
  3. Als buitenste laag draag je een beschermende jas of ‘shell’. Dat kan een zogenaamde technische ‘hardshell’ zijn, maar ook een ‘softshell’ jas of een jas gevuld met dons of synthetische vezels.
  4. Bij extreme kou kan je eenvoudig een laag toevoegen.

Belangrijk en bijkomend voordeel is dat de zogenaamde vrijheid van bewegen (belangrijk bij inspanning) toeneemt. De kleding zit strak, maar allemaal net even comfortabeler omdat de lagen vaak dun en ergonomisch naar het lichaam gevormd zijn. 

 

Binnenkort wintersport? Kijk hier eens naar een korte video van een modern (wintersport) lagensysteem. Met dank aan de Nederlandse Ski Vereniging!

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »