Wat betekent waterdichte kleding?

  • Geplaatst op
Wat betekent waterdichte kleding?

Er bestaat veel verwarring over de waterdichtheid van kleding. Er worden veel verschillende benamingen gebruikt zoals waterproof, waterbestendig, waterresistant et cetera, die niet allemaal even duidelijk zijn. Wij proberen hierbij uitleg te geven over de verschillende termen en het meten van de mate van waterdichtheid van onze kleding.

Veel verwarring over de mate van waterdichtheid bij kleding

Wij krijgen regelmatig vragen over de waterdichtheid van onze kleding. Vaak is er verwarring over de benaming, de mate van waterdichtheid of de perceptie van deze term. Hieronder proberen we een duidelijke uitleg te geven over de verschillende benamingen en de mate van waterdichtheid bij kleding.

Letterlijk betekent waterdicht dat het kledingstuk geen water doorlaat via de buitenkant. Dan heb je het bijvoorbeeld over een niet ademende regenjas van massief materiaal zoals bijvoorbeeld een ouderwetse gele oliejas of zware wax-jas. Daarnaast worden termen gebruikt als: waterproof, waterbestendigheid en waterafstotend. Het gaat echter altijd om de mate van waterdichtheid.

Bij moderne kleding laat het materiaal vocht (waterdamp) door van binnenuit en is dus vaak goed ademend, maar dat is wel afhankelijk van de gebruikte stof, coating of membraan. Deze moderne kleding is dus in de regel goed bestand tegen regen, maar heeft ook weer zijn beperkingen. Denk hierbij aan een ‘hardshell’ jas met een grote keus aan technische stoffen (membranen zoals Gore-Tex® of stoffen met coatings zoals Hyvent®). Deze moderne materialen hebben een heel fijnmazige structuur en bestaan uit micro-poreus materiaal. Ze ventileren of ademen daardoor goed, maar laten daardoor onder omstandigheden en afhankelijk van de constructie, toch vocht van buiten door. 
 

Hoe meet je waterdichtheid?

De waterdichtheid wordt vaak uitgedrukt in ‘Waterproofness of WP’(!) waterkolommen in millimeters waterdruk per vierkante cm. Hoe hoger dit getal, hoe beter waterdicht.

Waterkolom wordt dus gebruikt voor het meten van de waterdichtheid. Het gaat hierbij om de hoeveelheid waterdruk per millimeter (mm) gemeten per cm² voordat de stof het vocht doorlaat. Een voorbeeld: Een jas met 5.000mm waterkolom waterdruk is waterdicht tot en met een kleine bui. Een jas met 10.000mm - 20.000mm waterkolom waterdruk is waterdicht tot en met een normale bui of lichte continu regen, maar een jas met waterkolom 30.000mm is langdurig bestand tegen zware regenval in extreme omstandigheden. Soms gaat de waterdichtheid ten koste van het vermogen om te ademen.

Een paar belangrijke opmerkingen:

•             100% waterdichte moderne kleding bestaat niet. Moderne materialen hebben coatings die slijten, garens die ademen en zijn ook nog micro-poreus.

•             Er bestaat veel spraakverwarring over waterdichtheid, waterafstotend, waterproef, waterproof, waterresistant etc...Wij proberen helderheid te verschaffen, maar kijk altijd goed naar de specificaties!

•             De mate van waterdichtheid hangt altijd af van de omstandigheden; wat zijn de (lokale) weersomstandigheden? Wat draag je eronder of overheen? Draag je een rugzak? Hoe berg je de kleding op? Hoe goed onderhoud je de kleding? Enzovoort.

•             Ons advies is te investeren in multifunctionele kleding die gebruikt kan worden in meerdere omstandigheden. Koop bijvoorbeeld een makkelijk opvouwbare en compacte jas die makkelijk in of uit een rugzak te halen valt. Kies ook voor modern materiaal dat goed ademt en goed water tegen houdt; zo kan je er ook goed in sporten, fietsen of wandelen zonder teveel vochtverlies. Koop de kleding ook niet te klein; zorg dat er meerdere lagen onder passen.

 

Waterdichte kleding bij Taurusoutdoor

Taurusoutdoor vindt het aanbieden van goede kwaliteit, multifunctionele kleding van zeer groot belang. Daarom hebben wij gekozen voor kleding van bijvoorbeeld de merken ‘The North Face’, ‘Kari Traa’ en ‘Montane’. Deze merken bieden duurzame en betrouwbare kleding voor jarenlang plezier. Mocht je vragen hebben over onze kleding met betrekking tot het materiaal, onderhoud, maat of beschikbaarheid? Stuur dan een email naar info@taurusoutdoor.nl en wij reageren altijd binnen 24 uur!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »