Wijn is een geliefde drank met een rijke geschiedenis en diverse smaken en stijlen. Het ontstaat door de gisting van druiven, en de variaties in smaak en aroma zijn het gevolg van de gebruikte druivensoort, het klimaat en de bodem waarin hij groeit, en het wijnbereidingsproces. Hier verkennen we de grondbeginselen van wijn en de vele verschillende soorten en regio's.
Het wijn maken
Het proces van wijn maken begint met de oogst van rijpe druiven. Deze druiven worden vervolgens gekneusd en vergist, waarbij gist de suiker in de druiven omzet in alcohol. De wijn rijpt vervolgens, soms in eikenhouten vaten, voordat hij wordt gebotteld en verkocht. De duur van de rijping, het type vat dat wordt gebruikt en de vinificatie technieken kunnen allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke smaak en aroma van de wijn.
Smaken en stijlen
Wijn kan een breed scala aan smaken hebben, van fruitig tot bloemig, kruidig tot aards. Enkele veel voorkomende smaken zijn bramen, kersen, vanille en eikenhout. Wijn kan ook variëren in body, van licht en knapperig tot vol en rijk. Er zijn ook verschillende wijnstijlen, zoals rood, wit, rosé en mousserend.
Soorten wijn
Er zijn veel verschillende soorten wijn, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Rood wordt gemaakt van rode druiven. Deze staat bekend om zijn volle body en rijke smaken, zoals zwarte kersen en cassis. Wit wordt gemaakt van witte druiven of rode druiven waarvan de schil is verwijderd. De witte wijn is lichter en heeft frissere smaken, zoals groene appel en citroen. Rosé wordt gemaakt van een mengsel van rode en witte druiven. Deze soort is vooral licht en fris met smaken van aardbeien en frambozen. Mousserende wijnen worden gemaakt met koolzuur. Dit is een meer feestelijke wijn met een frisse en verfrissende smaak.
Regio's
Wijn wordt overal ter wereld geproduceerd en hebben dus ieder een unieke klimaat, bodem en wijnbouwtradities. Enkele van de meest bekende wijngebieden zijn:
Frankrijk, met regio's als Bordeaux en Champagne, staat bekend om zijn klassieke wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Chardonnay.
Italië heeft de regio’s Toscane en Piemonte en staan bekend om zijn rode wijnen, zoals Chianti en Barolo, en zijn witte wijnen, zoals Pinot Grigio en Moscato.
Spaanse wijn staat bekend om zijn gedurfde rode wijnen, zoals Rioja en Tempranillo.
Californië is een toonaangevende wijnproducent, met Napa en Sonoma als twee van de bekendste regio's.
Zuid afrika is de laatste jaren steeds groter geworden bij het produceren van wijnen. Zo zijn de pinotage, shiraz en merlot bekende soorten die uit dit land komen.